Goed eten tijdens de zwangerschap, wat is dat ?

Goed eten tijdens je zwangerschap is belangrijk. Idealiter voldoet je voeding aan alle behoeftes van je baby en jijzelf.

3 BELANGRIJKSTE MAALTIJDEN
Het is belangrijk om de drie hoofdmaaltijden (+1 tussendoortje) te structureren en gelijkmatig over de dag te verdelen met:
• 5 porties groente en fruit: rijk aan vitamines
en oligo-elementen.
• 3 tot 4 porties zuivelproducten (van dierlijke en/of
plantaardige oorsprong): rijk aan eiwitten en calcium
• 1 portie vlees en/of peulvruchten: rijk aan ijzer
• 2 porties vis per week: inname van omega-3

De groottes van de porties worden aangepast aan je energiebehoefte. Bespreek het met je arts. Kook liever met olie in plaats van boter. Beperk gesuikerde voeding en frisdrank.

 

DRINK 1,5 LITER PER DAG:
Voldoende water drinken is essentieel tijdens de zwangerschap. Het houdt je energieniveau op peil en kan bepaalde spijsverteringsklachten verlichten.

 

Vanaf ongeveer de vierde maand zal je energiebehoefte stijgen (+ 150 Kcal/dag). De behoefte aan vitaminen en minerale zouten is vanaf het begin van de zwangerschap toegenomen. Voeding is echter niet altijd voldoende om hierin te voorzien. Daarom is het belangrijk om in samenspraak met je arts een multivitaminesupplement in te nemen.

-> Schrap alle alcoholische dranken: alcohol is giftig voor uw kind vanaf de conceptie. Alcohol drinken kan aangeboren afwijkingen veroorzaken.

andere aangeraden artikels

TE VERMIJDEN VOEDING

TE VERMIJDEN VOEDING

L’alcool, le tabac, mais aussi trop de caféine peuvent être nocifs pour votre bébé. Quels aliments devriez-vous éviter ?

Infecties voorkomen doe je zo

Infecties voorkomen doe je zo

Tijdens de zwangerschap ben je beter voorzichtig met rauwe groenten en fruit, vlees en andere voedingswaren. Wat kan je doen om een infectie te voorkomen?