• Was uw handen geregeld met zeep(voor u voedsel aanraakt, nadat u rauw voedsel hebt aangeraakt, voor het eten, na een toiletbezoek, na de kinderen verschoond te hebben, nadat u een dier of grond hebt aangeraakt).
• Was groenten en fruit en maak het aanrecht en het keukengerei voor en na elk gebruik zorgvuldig schoon.
• Maak de koelkast twee keer per maand schoon. Scheid rauw van gekookt voedsel. Controleer de vervaldata van producten.
• Ontdooi voedsel in de koelkast, niet op kamertemperatuur.
• Zorg ervoor dat u vlees, vis, eieren en groenten goed gaart en warm restjes goed op.
• Ververs de kattenbak niet zonder handschoenen
TOXOPLASMOSE
Bepaalde parasieten dragen toxoplasmose met zich mee. Deze veelvoorkomende ziekte wordt door katten overgedragen en is niet ernstig, behalve bij zwangere vrouwen. Dit komt omdat een infectie gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van de baby. Gelukkig zijn 9 van de 10 vrouwen die in contact zijn geweest met de parasiet immuun en zullen ze de ziekte niet ontwikkelen. Deze immuniteit wordt aan het begin van de zwangerschap opgespoord door middel van een bloedtest.
Als je niet immuun bent voor toxoplasmose, moet je voorzorgsmaatregelen nemen:
•Was groente en fruit grondig. Kook groente en fruit die in contact zijn geweest met aarde (aardbeien, wortels, knollen).
•Eet geen rauw of onvoldoende gebakken vlees, vermijd gerookt of gezouten vlees.
•Vermijd alle contact met katten, rechtstreeks of onrechtstreeks.
LISTERIA-INFECTIE
Dit is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een veelvoorkomende bacterie in sommige voedingsmiddelen, zelfs als ze correct worden bewaard.
Een besmetting met listeria kan ernstige gevolgen hebben voor je baby. Daarom vermijd je best dit risicovoedsel:
•Gewassenkorstkazen (Munster, Pont-l’évêque) of bloemige korst (camembert, brie) en meer in het algemeen rauwmelkse (au lait cru)-kazen.
•Bepaalde vleeswaren zoals rillettes, geleiproducten, paté en foie gras.
•Rauw of onvoldoende gebakken vlees, rauwe vis en afgeleide producten (sushi), gerookte vis en rauwe schelpdieren.