OPGELET VOOR TEKORTEN

Een gezonde en evenwichtige voeding vormt de beste basis voor de ontwikkeling van je baby. Maar soms voldoet voeding niet aan alle behoeften aan micronutriënten. Wat heb je nodig?

VITAMINE B9 (ook wel folaat of foliumzuur genoemd)
Draagt bij tot de groei van het maternale weefsel tijdens de zwangerschap.
1/3e van de vrouwen heeft een laag foliumzuurgehalte in het bloed, wat het risico op een premature baby verhoogt, de groei kan vertragen en zelfs tot afwijkingen kan leiden in de sluiting van de neurale buis. Uit voorzorg raden de gezondheidsautoriteiten alle vrouwen met een zwangerschapswens aan een supplement met foliumzuur te nemen (verder te zetten gedurende het eerste trimester van de zwangerschap).

Aanbevolen voeding:
• Groenten, peulvruchten & oliehoudende zaden: spinazie, kool, wortels, linzen, kikkererwten, waterkers, witlof, veldsla, walnoten, kastanjes, andijvie...
• Fruit: rode vruchten, kiwi, meloen, citrusvruchten...

IJZER
Een supplement met ijzer is enkel aanbevolen als er sprake is van bloedarmoede door een ijzertekort of een risico op onvoldoende ijzeropname (voeding, gebrek aan inname van dierlijke producten).
Je ijzerbehoefte neemt drastisch toe tijdens de zwangerschap. Vitamine C (bijvoorbeeld uit citrusvruchten) verhoogt de opname van ijzer uit plantaardige bron. Het drinken van thee daarentegen vermindert dit.

Aanbevolen voeding:
• Vlees, vis en/of peulvruchten (linzen, witte bonen, kikkererwten...).
1 of 2 keer per dag te eten.

JODIUM
Jodium draagt bij tot de normale productie van de schildklierhormonen. Deze spelen een belangrijke rol in de hersenontwikkeling van je baby. Het lijkt erop dat in België de natuurlijke jodiuminname onvoldoende is om de stijgende behoeften te dekken tijdens de zwangerschap. Een regelmatige inname van supplementen wordt aanbevolen door veel dokters en andere medische professionals.

Aanbevolen voeding:
• Goed gegaarde schaaldieren, mosselen, zeevis (kabeljauw, makreel, tonijn (niet vaker dan 1 keer per week), koolvis, haring, sardines, zalm...), eieren en/of witte/zwarte bonen.
• 2 tot 3 keer per week een portie zeevis of zeeproducten eten dekt de jodiumbehoefte.

VITAMINE D
Vitamine D draagt bij aan de opname en het gebruik van calcium en fosfor en aan het behoud van een normaal beendergestel. Het grootste deel van de behoefte aan vitamine D wordt door de huid geleverd via zonlicht, maar ook melkproducten (verrijkt met vitamine D) en vette vis bevatten vitamine D.
Het risico op een tekort aan vitamine D is vrij groot tijdens het derde trimester als je in een streek woont met weinig zon en wanneer je bevalt tussen maart en juni. Een supplement met vitamine D wordt meestal aanbevolen door je arts.

CALCIUM
Calcium is noodzakelijk voor een normale groei en ontwikkeling van de beenderen bij kinderen. Voor voldoende calcium voor jou en je baby wordt het aangeraden meer melkproducten te eten (3-4 porties per dag). Als je geen zuivel eet, drink dan calciumrijk mineraalwater (op het etiket: meer dan 150 mg/l calciumgehalte).

Aanbevolen voeding
• Melk, gepasteuriseerde zuivelproducten (yoghurt, plattekaas, kazen...), witte bonen,
amandelen en calciumrijk mineraalwater

SELENIUM
Selenium draagt bij aan de werking van het immuunsysteem, een normale schildklierfunctie en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan toenemen tijdens de zwangerschap. Dit kan leiden tot een miskraam, zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes en voortijdig breken van de vliezen.

Aanbevolen voeding
• Eieren, vlees, vette vis, noten (vooral paranoten)...

ANDERE VITAMINEN EN OLIGO-ELEMENTEN
De behoefte aan de vitamines B1, B2, B6, B12, A en C stijgt tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor vetzuren rijk aan omega-3 die in koolzaadolie en vette vis zitten. Deze zijn mede verantwoordelijk voor een normale hersenfunctie. De inname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus en het kind dat borstvoeding krijgt.
het gunstige effect wordt verkregen door de dagelijkse inname van 200 mg DHA, bovenop de voor volwassenen aanbevolen dagelijkse inname van omega-3-vetzuren, d.w.z. 250 mg DHA en eicosapentaeenzuur (EPA).

 

Bij vrouwen van vruchtbare leeftijd worden nog steeds veel tekorten vastgesteld. Daarom kan je arts een supplement aanraden.

andere aangeraden artikels

TE VERMIJDEN VOEDING

TE VERMIJDEN VOEDING

L’alcool, le tabac, mais aussi trop de caféine peuvent être nocifs pour votre bébé. Quels aliments devriez-vous éviter ?

Infecties voorkomen doe je zo

Infecties voorkomen doe je zo

Tijdens de zwangerschap ben je beter voorzichtig met rauwe groenten en fruit, vlees en andere voedingswaren. Wat kan je doen om een infectie te voorkomen?