Genieten van het moederschap: de basis voor een gezonde zwangerschap

Kom elke dag in beweging, voor jou en je baby

Rust voldoende tijdens je zwangerschap, maar probeer toch elke dag in beweging te blijven. Zo kan je rugklachten beperken en het doet ook wonderen voor je mentale welzijn. Maak een fijne wandeling of ga zwemmen. Vermijd al te intensieve sporten.

Een uitgebalanceerd eetpatroon voor voldoende gewichtstoename

Bij elke controle bij de gynaecoloog of verloskundige zal je gewogen worden. ‘Idealiter’ kom je 11,5 tot 16 kg bij tijdens de zwangerschap, maar dit kan ook meer of minder zijn. De gewenste gewichtstoename is afhankelijk van je startgewicht en wordt geschat op basis van de body mass index (BMI = gewicht in kg / lengte² in m).

Blijf gehydrateerd

Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.

Pas op voor toxoplasmose en listeria

Eet goed gewassen fruit en groenten en alleen gepasteuriseerde zuivelproductenom infectie met toxoplasmose en/of listeria te vermijden.

TOXOPLASMOSE:

Dit is een infectieziekte veroorzaakt door een parasiet in de bodem, die foetale complicaties kan veroorzaken bij zwangere vrouwen die niet immuun zijn. Was fruit en groenten, evenals keukengerei na elk gebruik, eet geen rauw vlees, vermijd gerookt of gezouten vlees en rauwe schaaldieren en vermijd het schoonmaken van de kattenbak. Draag altijd handschoenen tijdens het tuinieren.

LISTERIOSE:

Dit is een ziekte overgedragen door een veel voorkomende bacterie (listeria), die vooral aanwezig is in voedsel, zelfs in de koelkast. Vermijd zachte kazen en producten die gemaakt zijn van rauwe melk (dit staat altijd op de verpakking), vleeswaren zoals paté, lever, rauw of onvoldoende verhit vlees, rauwe of gerookte schaaldieren en vis.

Onthoud: ontdooi voedsel in de koelkast in plaats van op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat je vlees, vis, eieren en groenten goed kookt (vooral als ze in contact zijn geweest met de grond). Verwarm restjes opnieuw en eet ze onmiddellijk op.

Volg zorgvuldig de stadia van je zwangerschap op

Bloedonderzoeken, de suikertest, consultaties en echo’s zorgen ervoor dat je zwangerschap goed in de gaten wordt gehouden.

Goede hygiëne

Was je handen met zeep voordat je voedsel aanraakt (vooral als het rauw is), voor het eten, na gebruik van het toilet, na het baden/wassen van je andere kinderen, na het aanraken van een dier en na het aanraken van aarde.

Maak werkbladen en keukengerei na gebruik direct schoon met heet water en afwasmiddel.

Maak de koelkast twee keer per maand schoon, scheid rauw en gekookt voedsel en respecteer de houdbaarheidsdata.

Te vermijden

Vermijd tabak, alcohol en drugs. Stimulerende middelen zoals cafeïne en energiedrankjes vermijd je beter ook. Drink niet meer dan 1 a 2 kopjes koffie per dag.

Zelfmedicatie wordt sterk afgeraden tijdens de zwangerschap: vraag altijd advies aan een gezondheidsdeskundige (arts, verloskundige of apotheker), zelfs voor medicijnen die je normaal gebruikt.

Vergeet niet je perineum te versterken

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling: om verzwakking te voorkomen en als revalidatie na de bevalling.

Door middel van de zogeheten Kegeloefeningen kan je tijdens je zwangerschap je perineum al versterken. Ook na de bevalling is het belangrijk dit te blijven doen, omdat een bevalling veel druk zet op je bekkenbodemspieren. De kinesist zal je hiervoor oefeningen geven.

Kegeloefeningen zijn lichaamsoefeningen die de bekkenbodemspieren trainen. Deze spieren voel je als je tijdens het urineren je plas ophoudt.

Er zijn drie soorten oefeningen, waarin je afwisselend de bekkenbodemspieren opspant en weer loslaat.

De bekkenbodemspieren worden door de bevalling uitgerekt. Ze terug sterk krijgen is belangrijk om verzakkingen van baarmoeder en blaas te voorkomen.

Sterke bekkenbodemspieren kunnen ook urineverlies tegengaan en intensere orgasmes opleveren.

Ook je gynaecoloog of verloskundige kan tips geven.

andere aangeraden artikels

Misselijk tijdens de zwangerschap? Deze tips brengen verlichting

Misselijk tijdens de zwangerschap? Deze tips brengen verlichting

Les nausées de la grossesse peuvent surtout se manifester au cours du premier trimestre de la grossesse. Elles s’accompagnent parfois de vomissements et sont en partie héréditaires, causées par des changements hormonaux. Ces quelques conseils vous aideront à en...

Belangrijke fases in de groei van je baby

Belangrijke fases in de groei van je baby

Van de allereerste weken tot een volgroeide baby na 9 maanden: wat er allemaal gebeurt in je lichaam tijdens een zwangerschap is immens. Lees hier meer over de verschillende fases.