WAAROM IS FOLIUMZUUR ZO BELANGRIJK TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Bij het begin van een kinderwens en tijdens de beginnende zwangerschap is het belangrijk dat je je foliumzuur op peil houdt. Wat is foliumzuur, hoeveel heb je ervan nodig en waarom is het noodzakelijk?

 

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een ander woord voor vitamine B9. Deze vitamine is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam voor de aanmaak van witte en rode bloedcellenJe hebt het ook nodig voor een goedwerkend immuunsysteem (weerstand). Tijdens je zwangerschap speelt foliumzuur een belangrijke rol bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby en bij de weefselgroei en vorming van de placenta. Een tekort kan zorgen voor afwijkingen bij het sluiten van de neurale buis vanaf de vierde zwangerschapsweek. Dit kan leiden tot een open ruggetje, een hazenlip of afwijkingen van andere ledematen. Een ander risico bij een tekort is vroegtijdige geboorte.

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene (blad)soorten, volkorenproducten, peulvruchten, ei, vlees en zuivel. Lever, paté en leverpastei zijn daarnaast een belangrijke bron van foliumzuur, maar deze voedingsmiddelen bevatten ook veel vitamine A. Te veel daarvan is schadelijk voor ongeboren kinderen. Het is daarom verstandig geen lever te eten als je zwanger bent.

Waarom moet je supplementen nemen voor en tijdens je zwangerschap ?

Je lichaam kan vitamine B9 zelf niet aanmaken. Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je er in principe voldoende van binnen, behalve als je zwanger bent. Tijdens je zwangerschap heb je dagelijks 400 microgram foliumzuur nodig. Dit komt neer op ruim een kilo bruine bonen per dag of een halve kilo spruiten. Omdat dit qua voedingsinname niet haalbaar is, moet je het tekort aanvullen door middel van een supplement..

Het voordeel van een tablet is dat de vitamine makkelijker door je lichaam wordt opgenomen dan wanneer je het via eten of drinken binnenkrijgt.

Wanneer beginnen met het innemen van foliumzuur?

Van zodra er een wens is om zwanger te worden, kan je beginnen met het slikken van foliumzuur. Het is belangrijk dat je het inneemt tot de tiende week van je zwangerschap, maar je kan het ook de gehele zwangerschap en de periode van borstvoeding blijven gebruiken.

Foliumzuur wordt over het algemeen goed verdragen en zorgt niet voor bijwerkingenHet is wel belangrijk dat je niet meer slikt dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Als je te veel foliumzuur slikt, kan een tekort aan de vitamine B12 over het hoofd worden gezien. Dat kan weer leiden tot gezondheidsproblemen.

Wat als je geen extra foliumzuur slikt tijdens je zwangerschap?

Als je nog geen foliumzuur slikte en je ontdekt dat je zwanger bent, begin dan meteen met het slikken van tabletten. Als je dat niet doet loop je het risico dat de neurale buis van je baby niet sluit. Deze buis vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel en ontwikkelt zich al in de eerste weken van je zwangerschap. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. Als de neurale buis niet sluit, ontstaat er een neuraalbuisdefect. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een open ruggetje of schisis.

 

Waar moet je op letten bij het slikken van foliumzuur?

  1. Begin minimaal vier weken voordat je zwanger kunt worden met het slikken van foliumzuurtablettenSlik je nu de anticonceptiepil en ben je van plan daar binnenkort mee te stoppen? Begin dan met het slikken als je aan de laatste pilstrip begint.
  2. Ben je eerder zwanger dan gedacht, onverwacht zwanger of wist je niet dat extra foliumzuur belangrijk is? Begin dan met het innemen van de tabletten zodra je weet dat je zwanger bent.
  3. Gebruik tabletten van 400 microgram. Deze tabletten zijn zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. Gebruik je een multivitamine? Controleer dan altijd de hoeveelheid foliumzuur die erin zit (400 microgram). Ook andere bestanddelen, zoals ijzer, jodium en omega 3-vetzuren zijn belangrijke componenten van multivitaminen.
  4. Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent.Een voedingssupplement dat jou en je ongeboren baby ondersteunt kan je de hele zwangerschap blijven innemen, en ook tijdens de periode van borstvoeding.

andere aangeraden artikels

Misselijk tijdens de zwangerschap? Deze tips brengen verlichting

Misselijk tijdens de zwangerschap? Deze tips brengen verlichting

Les nausées de la grossesse peuvent surtout se manifester au cours du premier trimestre de la grossesse. Elles s’accompagnent parfois de vomissements et sont en partie héréditaires, causées par des changements hormonaux. Ces quelques conseils vous aideront à en...

Belangrijke fases in de groei van je baby

Belangrijke fases in de groei van je baby

Van de allereerste weken tot een volgroeide baby na 9 maanden: wat er allemaal gebeurt in je lichaam tijdens een zwangerschap is immens. Lees hier meer over de verschillende fases.