Misselijk tijdens de zwangerschap? Deze tips brengen verlichting

Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap kan zwangerschapsmisselijkheid opspelen. Soms moet je ook overgeven. Zwangerschapsmisselijkheid is deels erfelijk en wordt deels veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Met deze tips kom je de dag door.

Oorzaken zwangerschapsmisselijkheid

Het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) speelt een belangrijke rol in het begin van de zwangerschap. Het zorgt ervoor dat er geen nieuwe eicellen aangemaakt kunnen worden en dat de bevruchte eicel goed kan innestelen. Ook zorgt het hormoon ervoor dat het embryo goed kan groeien.

hCG veroorzaakt ook een hoop zwangerschapskwalen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, gevoelige borsten, duizeligheid en hoofdpijn. De concentratie hCG in je lichaam is het hoogst rond de negende/tiende week van je zwangerschap en neemt dan langzaam af. Dit is de reden waarom de meeste zwangere vrouwen zich na het eerste trimester (12 weken) vaak beter voelen.

Ook andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron kunnen misselijkheid veroorzaken. Erfelijkheid speelt eveneens een rol.

Tips bij zwangerschapsmisselijkheid

Helaas is er geen gouden tip die voor iedereen werkt bij misselijkheid. Probeer dingen uit en neem vooral voldoende rust. Bedenk dat deze fase meestal na 12 weken voorbij is of in ieder geval minder wordt. Deze tips kunnen helpen:

  • Sta niet meteen op in de ochtend, maar blijf even liggen en eet eerst iets kleins, zoals een cracker, een sneetje brood (zonder beleg), een rijstwafel en drink water of slappe thee.
  • Eet regelmatig over de dag verdeeld kleine porties. Probeer zo gezond mogelijk te eten, maar eet ook waar je op dat moment trek in hebt. Zeker als je veel moet overgeven is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren.
  • Eet licht verteerbare producten, zoals bouillon, crackers, yoghurt, fruit of een gekookt eitje. Heb je geen trek in warm eten? Dit is niet zo erg, forceer jezelf niet en eet vooral waar je op dat moment trek in hebt. Drink water en/of slappe thee. Gemberthee zou ook kunnen werken tegen misselijkheid.
  • Als eten je echt tegenstaat, is het belangrijk om ondanks dat gevoel toch iets binnen te krijgen. Een lege maag verergert de klachten.
  • Neem voldoende rust. Ga overdag regelmatig even liggen en ontspannen. Kijk je favoriete serie en eet iets kleins. Vermoeidheid kan misselijkheid verergeren, dus zeker in het eerste trimester is het belangrijk om te rusten als je lichaam daarom vraagt.
  • Ben je de hele dag misselijk of moet je veel overgeven? Er is medicatie tegen misselijkheid. Vraag je gynaecoloog om advies

Overgeven tijdens de zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen moeten veel overgeven, waardoor ze afvallen. Wanneer moet je contact opnemen met je gynaecoloog?

  • Als je meerdere keren per dag moet overgeven en dit na een paar weken niet minder wordt;
  • Als je zelfs geen vocht meer binnen kan houden;
  • Als je meer dan 5 procent van je gewicht van voor de zwangerschap verliest.

Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen heeft last van een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid en overgeven, hyperemesis gravidarum. Bij HG moet je veel overgeven, soms zelfs tientallen keren, en houd je niets binnen. Uitdroging en ondervoeding liggen dan op de loer. Gewichtsverlies is een ander symptoom. Deze klachten gaan niet over na de 12ee week. Het is niet mogelijk om te functioneren, traplopen lukt bijvoorbeeld niet meer. Bij hyperemesis gravidarum is medisch ingrijpen noodzakelijk. Vaak word je een paar dagen in het ziekenhuis opgenomen om uitdroging te voorkomen.

Gevolgen voor de baby

Is er ook goed nieuws? Ja, gelukkig wel. Je baby heeft er geen last van als je (veel) moet overgeven of niet veel kan eten. Hij leeft van jouw reserves. De zwangerschapshormonen in je lichaam zorgen ervoor dat de baby voorrang krijgt en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maak je dus niet te veel zorgen, stress kan immers ook klachten verergeren.

Gebrek aan eetlust in het derde trimester

De fase van misselijkheid en overgeven is vaak voorbij rond de 12e week van je zwangerschap. Maar in het derde trimester, en vooral in de laatste weken, heb je vaak opnieuw geen eetlust. Dit komt omdat je baby dicht tegen je maag zit. Kleine maaltijden eten kan helpen. Eet liever 6 keer per dag een kleine maaltijd dan 3 keer per dag een grote.

 

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/wat-kan-ik-eten-bij-zwangerschapsmisselijkheid-en-overgeven-.aspx

https://www.apotheek.nl/medicijnen/humaan-choriongonadotrofine

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=15923

 

andere aangeraden artikels

Belangrijke fases in de groei van je baby

Belangrijke fases in de groei van je baby

Van de allereerste weken tot een volgroeide baby na 9 maanden: wat er allemaal gebeurt in je lichaam tijdens een zwangerschap is immens. Lees hier meer over de verschillende fases.